Blazon Domnesc – Riesling de Rhin

Blazon Domnesc

Riesling de Rhin

 

 

Blazon Domnesc - Riesling de RhinDin punct de vedere aromatic, Rieslingul de Rhin este soiul cu cea mai bună reputaţie de terroir-expressing, vinurile obţinute fiind pe bună dreptate o reflexie a caracteristicilor climatice şi de sol a locului din care provin. Rieslingurile tinere sunt caracterizate cel mai adesea de arome de mere verzi, grapefruit, piersică, miere, iarbă proaspăt tăiată precum şi de o vioiciune dată de aciditatea destul de mare. Caracteristică însă e o notă de petrol sau kerosen ce se dezvoltă în special la vinurile mai vechi şi care nu trebuie considerată un defect.

Vin cu o culoare galben deschis, ce sclipeşte în lumina soarelui. Un vin cu caracter, bărbătesc, cu acizi tumultuoşi. Un vin a cărui aromă persistă mult timp şi care umple cavitatea bucală. Aminteşte de Sauvignon Blanc, cu mult grapefruit, ceva soc, o idee de caisă bine coaptă. Apar şi citrice gen lămâie, puţin măr verde undeva în spate (deci un strop de deja vu cu adieri de Chardonnay). Gustativ, vinul prezintă o corpolenţă medie, iar aciditatea este la cote destul de ridicate. Spre final apar ceva aluzii de fructe albe bine coapte, iar în post gust îşi fac apariţia note amărui care amintesc de coaja de lămâie.

Vin adecvat pentru aperitiv, dar care face faţă cu succes şi în compania sarmalelor, a fripturilor reci, precum şi a brânzei Trapist şi Camembert.

 

Caracteristici fizico-chimice:

Alcool: 12,5 % vol.,

Aciditate totală: 6,0-6,2 g/l


This content is also available in English.