Blazon Domnesc – Galbena de Odobeşti

Blazon Domnesc

Galbena de Odobeşti

 

 

Blazon Domnesc - Galbenă de OdobeştiGalbena de Odobeşti dă un vin pe care nu cred să fie român să nu-l poată recunoaşte. Gustul şi buchetul sunt unice, aşa că îl recunoşti din o mie de alte vinuri.

Soiul Galbenă produce un vin sec, de o culoare gălbui-verzuie, acidulat. Vinul e uşor, vioi şi lasă în cavitatea bucală o senzaţie plăcută de proaspăt şi de răcoare. De obicei, vinurile din soiul Galbenă de Odobeşti se consumă tinere, adică în primul lor an de viaţă. Se recomandă să acompanieze brânzeturile proaspete şi mâncărurile uşoare pe bază de peşte, fructe de mare şi carne de pasăre.

Galbena nu acumulează foarte mult zahăr, deci vinurile nu ies prea tari. Vinificat în sec e proaspăt, plăcut, băubil, cu aciditate agreabilă, gust memorabil şi, cum se zice în general despre vinurile de Odobeşti, „îl poţi bea în sănătatea altora fără să ţi-o ruinezi pe a ta”.  Ca mai toate soiurile albe autohtone, este şi o bună materie primă pentru obţinerea vinarsurilor.

 

Caracteristici fizico-chimice:

Alcool: 12 % vol.,

Aciditate totală: 5,75-6,5 g/l


This content is available in English.